dimarts, 16 de febrer del 2010

Atenció mèdica més directa

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva té en funcionament un programa d’atenció als residents de 10 centres geriàtrics de Calella, Malgrat de Mar i Palafolls.

Es va crear l’any 2007 i, fins al moment, ha evitat 421 desplaçaments al Servei d’Urgències dels hospitals. Els beneficis no radiquen tan sols en la millora de la qualitat de vida de la gent gran atesa per professionals de la Corporació.

La gent gran que viu en residències de l’Alt Maresme ja no s’han de desplaçar fins l’hospital per visitar-se, ajustar la medicació o fer-se analítiques o proves diverses. Des de fa tres anys, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, en col.laboració amb 10 centres geriàtrics de Calella, Malgrat de Mar i Palafolls; desenvolupen un programa d’intervenció integral amb el qual els pacients reben l’atenció mèdica al que és el seu domicili. Mercè Díaz és la Cap d’Àmbit d’Atenció Domiciliària de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i ha manifestat que "en general són pacients que tenen moltes dificultats per poder-se desplaçar, per això estan en residències geriàtriques, són pacients grans, amb molta patologia".

L’equip d’atenció geriàtrica l’integren un metge especialista i una infermera. Fan seguiment del pacient, normalment amb quadres clínics complexos, i també en controlen la medicació. S’evita així l’automedicació i els problemes derivats de la interacció entre fàrmacs.

El programa d’intervenció en residènies geriàtriques es complementa amb el servei d’atenció domiciliària; tots dos adreçats a la gent gran. També hi ha una tercera iniciativa, basada en el desplaçament del professional sanitari, i que en aquest cas realitza tractaments pal.liatius a malalts terminals.