dimecres, 24 de febrer del 2010

El turisme es recupera

Els responsables dels temes turístics a la comarca del Maresme valoren molt positivament les últimes dades sobre l'ocupació al mes de gener. Unes dades que tornen a marcar una tendència de creixement després d'un any i mig de baixades.

El sector turístic espanyol comença a deixar enrere un any i mig de caigudes constants en l'ocupació. Durant el mes de gener Espanya va rebre dos milions i mig de turistes estrangers. Aquesta xifra representa un increment de l' l,1 per cent respecte el mateix mes de l'any 2009. Els turistes que visiten l'Estat espanyol i Catalunya provenen en primer lloc del Regne Unit seguit d' Alemanya, tots dos països però han registrat un descens important en el nombre de persones que ens visiten. La primera destinació durant el mes de gener ha estat les Illes Canàries amb gairebé 796.000 turistes. Li segueix Catalunya amb 571.000 visitants, el que representa un 0,9 per cent més que el gener del 2009.

El president del Gremi d'Empresaris d'Hosteleria del Maresme, Santiago García-Nieto ho valora positivament. També ha indicat que "Holanda ha tingut molt poca crisi i l'any passat van venir molts holandesos".

El sector turístic veu però amb incertesa la propera temporada ja que al mes de juliol entren en vigor l'increment dels impostos, entre ells l'IVA. García-Nieto recorda que a Espanya l'IVA del sector hotels s'apujarà un 1 per cent, del 7 passarà al 8 per cent mentre a altres països com França ho han reduït per reactivar el sector.

García Nieto ha dit que a altres països d'han abaixat els tipus d'IVA a l'inrevés que a Espanya i ha citat el cas de França. En el cas espanyol, segons García-Nieto, l'increment de l'1 per cent l'hauran d'assumir els empresaris turístics.

Per la seva banda, Enric Hernández, president de l'Associació Turística de Calella, considera que s'hauria d'ajornar fins a finals d'any l'increment de l'IVA. Precisament, la senadora Montserrat Candini, tenia previst demanar ahir dimarts al ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, concreció sobre l'impacte de l'augment de l'IVA sobre el sector turístic.

D'altra banda, segons un informe de l'Eurostat, Espanya va ser el país de la Unió Europea que va registrar més pernoctacions als seus hotels durant l'any passat amb 251 milions malgrat que són també xifres inferiors a les registrades al 2008.