dijous, 11 de febrer del 2010

Avui donació de sang

Avui, durant tot el dia, hi ha una unitat mòbil del Banc de Sang i Teixits de Catalunya a la nostra ciutat. Està al Rierany dels Frares des de les 10 del matí fins les 2 de la tarda, i al vespre entre 5 i 9. Després d'uns mesos de fred les reserves han baixat, i es fa més important que mai la nostra solidaritat.

Els responsables del Banc de Sang segueixen recorrent el territori per ampliar l'estoc de reserves de sang per als hospitals catalans. El vehicle de donacions està al límit entre Calella i Pineda tan al matí com a la tarda. Sílvia Delgado, responsable del Banc de Sang a la nostra zona, comenta les característiques de la campanya: "és una campanya extraordinària perquè al mes de gener ja vam venir dos dies, però de tant en tant i a causa d'una baixada de donacions, en les últimes setmanes hem fet campanyes extraordinàries per recuperar estocs. Sobretot a la sortida de desembre i inici de gener hem tingut una davallada d'un 20% en les previsions que teníem per aquests dies a causa de les baixes temperatures. Hem fet campanyes amb la mòbil però la gent no ha sortit de casa" -ha indicat Delgado.

Aquesta situació ha deixat un panorama complicat al Banc de Sang i Teixits, que sense arribar a una fase d'alerta, sí que ha hagut de fer un esforç per evitar que els estocs baixessin del límit habitual, que és tenir sang de reserva per a 8 o 10 dies. Es necessiten mil donacions al dia per a diversos usos sanitaris "per a intervencions quirúrgiques, tractaments oncològics, operacions de trasplantaments i en casos d'accidents greus" -ha assenyalat Delgado.

Els requisits principals per ser donants són ser persones més grans de 18 anys i pesar més de 50 quilos. Cal recordar també que per donar sang no cal estar en dejú, i que les mesures sanitàries i higièniques que es prenen són màximes, ja que sempre s'utilitza material d'un sol ús.