divendres, 9 d’abril del 2010

El futur del Museu

Separar físicament el Museu de l'Arxiu municipal o descentralitzar les activitats museístiques a altres llocs com el Far, les Torretes o el recent rehabilitat refugi anti-aeri del Parc Dalmau són algunes de les propostes del Pla Museològic de Calella que s'ha presentat aquesta setmana.

Calella ja té un pla museològic que es desenvoluparà durant els propers anys de manera gradual. Es tracta d'un full de ruta per configurar el que ha de ser el Museu municipal Josep Maria Codina i Bagué del futur. Un equipament cultural que podria ampliar horitzons amb la descentralització d'activitats al Far de Calella, a la Capella de Sant Quirze i Santa Julita, a les Torretes i al recent rehabilitat refugi antiaeri situat al Parc Dalmau.

El pla preveu tot un seguit de propostes per millorar, professionalitzar i modernitzar el funcionament del Museu. Una de les principals accions passa per separar físicament el Museu de l'Arxiu municipal. Actualment, tant museu com arxiu comparteixen l'edifici situat al carrer Escoles Pies. Ara, la llei estableix la dimensió que han de tenir els arxius municipals depenent del nombre d'habitants. En el cas de Calella hauria de ser un espai d'uns 500 metres quadrats, tal i com apunta el museòleg José Luis Muñoz, encarregat d'elaborar el pla museològic de Calella. La proposta passa per traslladar l'arxiu a la Fàbrica Llobet Guri.

El trasllat de l'arxiu permetria dotar l'actual museu d'una sala d'exposicions permanent, una per a les temporals, espais tècnics adients i espais d'acollida per activitats guiades. José Luis Muñoz ha destacat l'extens fons i patrimoni del museu calellenc.

El pla museològic de Calella s'ha elaborat després de gairebé un any de feina. La cap de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació, Carme Rius, fa la següent diagnosi del museu calellenc. Diu que "el museu està antiquat".

Recordem que el Museu Arxiu Municipal Josep Maria Codina Bagué de Calella forma part, des de l'any 2001, de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació, encarregada del cost econòmic d'aquest estudi.