dimecres, 21 d’abril del 2010

Roses per Sant Jordi

La rosa es converteix per Sant Jordi en un símbol d’amor. És la flor que els catalans regalen a la seva estimada i per la diada se’n venen més que cap altre dia l’any. Un 10% de les roses que es comercialitzaran a Catalunya per Sant Jordi han crescut al Maresme, on es troben la majoria de productors. A Calella n’hi ha un. No n’arriba a distribuir sinó que cultiva per abastir la seva pròpia floristeria.

Dades optimistes del sector de la flor ornamental de cara al volum de vendes per aquest Sant Jordi. Es calcula que s’incrementarà un 10% respecte l’any passat i per tant es trencaria amb la tendència de tres Sant Jordis a la baixa. Bones previsions que alegren a un sector que ha patit i força les inclemències meteorològiques, per les conseqüències que tenen sobre el cultiu. Les gelades tardanes han retardat el procés de creixement de les roses i això farà que es posin a la venda directament arribades del viver. Ho ha explicat Joan Bancells, cultivador i propietari de la Floristeria Bancells de Calella: “aquest hivern ha sigut molt atípic, molt fred, amb molt de vent. Haurem de fer el Sant Jordi amb roses d’aquí però de l’hivernacle a la taula, serà collir i vendre. No podrem preparar-les cinc dies abans, s’haurà de vendre l’últim dia. O sigui, que anem una mica tard”.

Un 83% de les roses que es comercialitzen per Sant Jordi són d’importació. Majoritàriament arribades d’Holanda, la principal productora mundial, seguida de Colòmbia, l’Equador, Kenya i Etiòpia. D’aquests llocs provenen les roses més innovadores. De color ataronjat o de pètals més allargats. La reina del Sant Jordi continua sent, però, la rosa vermella, la de la passió.

A preu de botiga, una rosa estàndard es pot comprar el dia de Sant Jordi per entre tres i quatre euros, ornament a part.