dijous, 30 de desembre del 2010

Aprovat el Pla Museològic

El Pla Museològic del Museu Arxiu Municipal 'Josep Maria Codina i Bagué' proposa que l'equipament aculli una exposició permanent titulada 'Calella 25-52'. Nom cap-i-cua que faria referència a dos moments importants per a la història col·lectiva: l'any 1925 Calella va rebre el títol de ciutat de la mà del rei Alfons XIII i va arribar l'electricitat; i l'any 1952 quan se situa l'inici de l'activitat turística.

El Pla també suggereix instal·lar al museu quatre blocs expositius complementaris que mostrin part del seu fons més valuós: l'etnogràfic, el relacionat amb l'activitat tèxtil, el conjunt d'elements de la Farmàcia Barri, i la pinacoteca Gallart. Bàsicament el document que es va aprovar en el darrer ple municipal, amb el suport de totes les formacions polítiques, recalca la necessitat de posar en valor el patrimoni museístic i orientar-lo cap al futur.


El Pla Museològic permetrà endreçar i difondre adequadament el patrimoni local de Calella. D'entrada, n'ha marcat les debilitats, fortaleses i potencialitats, gràcies a una anàlisi interna del museu i de la situació actual del fons. D'aquesta se'n desprenen dos aspectes claus: hi ha deficiències d'espai i cal trobar un discurs unificador. En el primer dels casos indica que caldria fer un replantejament de les dependències que donen al carrer Escoles Pies, que podrien convertir-se en àrea d'acollida; i la del carrer Bartrina on es proposa, entre d'altres, ubicar-hi una aula pedagògica, traslladant-ne l'arxiu existent a la Fàbrica Llobet-Guri. Allà disposaria de més amplitud i compliria les dimensions que fixa la llei.

Les accions es concretaran en el pla museogràfic que es redactarà l'any vinent i que s'haurà de desenvolupar fins al 2016. La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Calella, Pilar Rocafort, ha explicat que, en tot cas, el compliment del calendari dependrà de les possibilitats econòmiques del consistori. "El projecte, d'un abast important perquè implica la redefinició dels continguts del museu i també dur a terme alguns canvis arquitectònics a l'edifici, és desenvoluparà en funció dels recursos i la possible captació de subvencions", ha indicat la regidora .

El Pla situa el Museu Arxiu Municipal 'Josep Maria Codina i Bagué' com l'eix del patrimoni local, complementat pel conjunt del Far i les Torretes, el refugi antiaeri del Parc Dalmau i la Capella de Sant Quirze i Santa Julita. També hi ha una proposta de dinamització d'aquests espais "satèl·lits", i alguna força curiosa, com la de la capella, que és de titularitat municipal. "El Pla suggereix que es converteixi en un centre d'informació turístic on s'expliqui la transformació que ha tingut la ciutat amb l'arribada del turisme", ha explicat Rocafort, qui ha puntualitzat que aquest ús serà compatible amb les activitats religioses perquè l'exposició es farà "a través de projeccions i audiovisuals o material que no impliquin un canvi en la configuració de la capella".

La redacció del Pla Museològic ha estat finançat per la Diputació de Barcelona i encarregat a l'empresa TEA Difusió Cultural. Un informe aplaudit per l'oposició pel seu rigor i realisme.