dilluns, 13 de desembre del 2010

L'Ajuntament Vell, premi a la restauració

L'Associació Amics de Calella ha lliurat el cinquè premi Jeroni Martorell a la millor restauració arquitectònica a l'Ajuntament de Calella. Ha reconegut el projecte de remodelació de l'edifici de l'Ajuntament Vell, que havia acollit les dependències del consistori calellenc fins a principis de la dècada dels 90 i que s'ha reconvertit en equipament cultural.

Un immoble situat en ple casc antic del qual se n'ha conservat la façana i alguns elements estructurals de l'interior.

Poc ha canviat la fisonomia exterior de l'edifici de l'Ajuntament Vell respecte els anys en els quals, dins les seves sales i despatxos, es prenien les decisions més importants de Calella. A l'interior, la transformació ha estat molt profunda. Tota l'activitat s'ha traslladat a uns metres més enllà, dins el perímetre de la plaça de la Constitució. Aquesta casa d'aspecte senyorial, ha deixat de ser la casa del poble, l'ajuntament, per ser un potent equipament cultural, encara amb espais per explotar. Les obres, amb un pressupost global de 650 mil euros, han permès ubicar-hi una sala d'actes i una gran sala d'exposicions. L'Associació Amics de Calella, que li va atorgar el premi Jeroni Martorell a la millor restauració arquitectònica, ressaltava l'equilibri aconseguit entre modernitat i història. El president de l'entitat, Jordi Amat, recordava que, a més de la façana, s'han preservat altres elements com l'escut de la ciutat de Calella, instal·lat durant el mandat de l'alcalde Alabern, fet de fusta i que presideix l'entrada de l'equipament; o l'estructura de les escaldes que donen accés al primer pis. 'També cal recordar que Calella Televisió va ser una de les entitats que van tenir la seu a l'Ajuntament Vell durant uns anys', assenyalava Amat com a exemple del caràcter històric de l'edifici.

L'edifici de l'Ajuntament Vell ens remet a la història col·lectiva de Calella. Va visitar-lo el president Tarradellas i aquí es va va constituir el primer ajuntament de la democràcia, entre molts d'altres fets. El projecte de restauració ha deixat al descobert altres elements estructurals fins ara desconeguts com l'arc de granit de la recepció i el que hi ha a la part posterior. 'Durant el procés de restauració de l'edifici vam trobar-nos amb part de la història que havia quedat amagada pel guix, i això ens ha permès redescobrir un altre llegat de l'edifici de la plaça de l'Ajuntament', indicava Juhé.

L'alcalde de Calella va recollir el premi a la millor restauració arquitectònica que concedeix l'Associació Amics de Calella i que ja suma la cinquena edició. De cara a l'any vinent, s'ha anunciat un record especial a la biblioteca municipal perquè complirà el seu 80è aniversari.