dimarts, 21 de desembre del 2010

Xerrada sobre les malalties amb lesió medul·lar

Catalunya ha lluitat contra les lesions medul·lars i cerebrals adquirides i ha recaptat més de 7.385.625 euros per a finançar projectes d'investigació i recerca científica. La Marató de TV3 d'aquest diumenge ha tornat a batre els seus propis rècords, confirmant-se com el més clar exemple de la solidaritat dels catalans.

Tot el país s'ha tornat a bolcar amb aquesta iniciativa, organitzant més de 1.500 activitats per recaptar fons i per fer una important tasca de difusió i sensibilització. Divendres passat, sense anar més lluny, a l'Escola Freta de Calella es va celebrar una xerrada sobre aquestes malalties amb la participació de l'Institut Guttmann.


És el centre de referència per al tractament i la rehabilitació integral de les persones amb lesió medul·lar o dany adquirit. L'Institut Guttmann ha estat un dels col·laboradors més actius de la Marató de TV3 d'aquest any i va fer un acte a Calella, en el qual hi va intervenir el terapeuta ocupacional del centre, Joan Enric Prim. El seu objectiu era explicar els dèficits que tenen els afectats i quines solucions se'ls dóna perquè aconsegueixin el màxim d'autonomia. Prim ha dit que "sortim al carrer i per desgràcia hi ha moltes barreres arquitectòniques, voreres i rampes no adaptades, diferents tipus a nivell urbanístic que representen una barrera molt gran".

Situacions amb les que es troba, a diari, l'Àlex Morente, un afectat de paràlisi cerebral que va explicar el seu testimoni: "quan tu vas al carrer i no pots pujar una rampa perquè hi ha un cotxe mal aparcat... És com per exemple si a vosaltres us tapen una escala i no sabeu per on pujar".

L'Institut Guttmann és un dels pocs centres d'atenció a afectats de lesió medul·lar i dany cerebral que hi ha a l'Estat espanyol. Allà, els pacients reben tractament de rehabilitació cinc hores al dia, sis dies a la setmana. Però el gran problema és el després. El sistema sanitari no té els recursos per continuar amb la rehabilitació que molts afectats encara necessiten, tal i com ha explicat Maria Arellano, vicepresidenta de l'Associació ADIAM.

Però no només la qüestió econòmica representa un problema quan es vol accedir a l'assistència mèdica privada. Comprar, per exemple, una cadira de rodes arriba a hipotecar moltes famílies d'afectats perquè no hi ha ajudes. Prim ha manifestat que “són productes de primera necessitat i s'estan venent a preus de luxe, i en això l'administració hi ha de fer alguna cosa. Són una eina bàsica per moure's que estan a preus desorbitats”.

Sensibilització i conscienciació ciutadana sobre les situacions amb les que es troben els afectats ha estat un dels objectius de la Marató d'aquest 2010. Entre els testimonis que es van donar a l'acte de divendres, el de la Sílvia López, que pateix una lesió medul·lar arran d'un accident de trànsit.