dimarts, 7 de desembre del 2010

Donació al Museu Arxiu Municipal Josep Maria Codina i Bagué

La família de l'exalcalde Joan Morales i Gaston ha donat a l'Arxiu Municipal Josep Maria Codina i Bagué diversos documents personals del qui va ser batlle de Calella entre els anys 1938 i 1939.

Morales va assolir l'alcaldia en els últims anys de la República, agafant el relleu de Josep Gallart i Parera i de Domènec Benet i Bagó; tots dos, com ell, alcaldes per Esquerra Republicana de Catalunya.

Entre l'arxiu personal que passarà al fons documental de l'equipament municipal en destaca un diari personal on Morales va escriure els seus pensaments mentre es trobava a la presó pels fets d'octubre de 1934, quan el president Companys va proclamar l'Estat Català. També s'hi recullen les vivències de la seva estada a la presó Model de Barcelona arran de l'inici de la dictadura franquista. I és que ell, justament estava present a l'Ajuntament de Calella en el moment de l'entrada de les tropes de l'exèrcit franquista a la ciutat.

Tota aquesta documentació pot ajudar a conèixer i a interpretar el passat històric més recent de Calella i, per això, se la considera molt valuosa.

Va ser el nét de l'exalcalde republicà, Rafael Izaguirre, qui va fer personalment la donació a la ciutat de Calella, el passat 22 de novembre.