dimecres, 1 de juliol del 2009

De meduses, n'hi ha com cada any

Creu Roja atén una mitjana diària de 10 persones amb picades de medusa a les platges maresmenques. La presència d’aquests invertebrats urticants es manté a nivells similars a l’estiu passat.

Les picades de medusa són amb diferència el principal motiu de les assistències que cada estiu realitzen els vigilants i socorristes de la Creu Roja per tot el Maresme. Només a les platges de Calella i durant la temporada de bany de 2008, 829 persones van haver de ser ateses pel contacte amb aquestes cèl.lules urticants, pràcticament el 70% de les intervencions fetes. La picada de la medusa, que és simplement el seu mecanisme de defensa i captura, provoca una intensa coïssor i, de vegades, un dolor intens.

Toni Garcia, coordinador Creu Roja ha explicat a Ràdio Calella que "nosaltres l'assistència que fem és aigua de mar diluïda amb vinagre". També, i depenent de si la picada és molt dolorosa, posen gel durant 5 minuts i una mica de iode per evitar que s'infecti la ferida.

En la majoria dels casos, però, amb unes primeres cures la irritació desapareix al cap d’unes hores. El més recomanable és acudir ràpidament als serveis de socorrisme de les platges per ser atesos i evitar pràctiques que no estan contrastades, com per exemple la d’aplicar orina sobre la ferida.

Les meduses troben en el litoral mediterrani un ecosistema ideal per passar l’estiu, compartint l’aigua de mar amb els banyistes. Per això cada any n’hi ha, amb major o menor mesura segons la temperatura de l’aigua. Aquestes primeres setmanes, al ser encara una mica freda, la presència és menor. Els principals bancs de meduses es localitzen al mes d’agost.