dimarts, 28 de juliol del 2009

Façana marítima consensuada

L’Ajuntament de Calella ha iniciat les negociacions amb el Ministeri de Medi Ambient del govern espanyol per consensuar el projecte de remodel·lació de la façana marítima.

Primer contacte oficial entre responsables de l’Ajuntament de Calella i el Ministeri de Medi Ambient per perfilar el projecte de remodelació de la façana marítima. El consistori va presentar-hi el document d’actuació que han consensuat els partits polítics amb representació municipal i d’altres entitats locals, com per exemple el Club Nàutic, que té la instal.lació dins la zona marítimo-terretre. La intenció del govern espanyol és mantenir aquest espai lliure: sense estructures ni pas de vehicles. En el cas de calella, la ZMT arriba fins la balustrada del Passeig Manuel Puigvert i l’aplicació al peu de la lletra de la Llei de Costes implicaria que la sorra arribés fins a aquest punt.

En el cas de la bossa d’aparcament que ara hi ha a Calella, a tocar de la platja, i potser un dels aspectes més complexos de resoldre del nou projecte de façana marítima, l’Ajuntament accediria a eliminar-la però amb condicions. La primera és que el Ministeri de Medi Ambient contribuís econòmicament en la construcció d’un aparcament alternatiu. I en aquest cas, l’avantprojecte assenyala directament el pàrquing de Renfe, on s’hi podria habilitar una planta soterrada i que està relativament a prop de la platja.

D’altra banda, una altra de les exigències del consistori és que el pas de vehicles desaparegui però que, en el seu lloc, s’hi habiliti un carril bici flanquejat per vegetació que converteixi l’actual zona de pas de sol en passeig d’ombra.

Aquest és el punt de partida de les negociacions per part de l’Ajuntament de Calella. Els reprensentats del Ministeri, per la seva banda, es van remetre a la Llei de Costes, segons ha indicat l'alcalde Josep Maria Juhé qui va recordar que la ciutat té característiques especials amb "una platja molt gran, amb uns usos socials a la façana marítima des de fa molts anys". Per això apunta que durant la conversa "jo crec que també la subdirecció general va entendre aquesta especificitat que té la nostra ciutat i a partir d'aquí ens hem compromès que baixi algú d'aquesta subdirecció general" -ha manifestat Juhé.

L’alcalde espera arribar a un acord que permeti mantenir uns serveis propis d’una ciutat que vol continuar visquent cara al mar.

Si s’arribés a aquest punt, seria el Ministeri de Medi Ambient qui redactaria el projecte de façana marítima, cosa que Juhé ha qualificat de “bona notícia”.