divendres, 31 de juliol del 2009

S'aprova el reglament d'ús de l'Ajuntament vell

L'Ajuntament de Calella ha enllestit el reglament d'ús de l'edifici de l'Ajuntament vell. Situat al costat de la Biblioteca Municipal Can Salvador de la Plaça, a la plaça de la Constitució, aquest equipament inaugurat l'any passat ha d'esdevenir un dels punts de referència cultural de Calella. Un edifici de dues plantes, part del qual es dedicarà a usos de l'administració local, i en el que hi trobem dues sales. Una s'ha habilitat com a espai d'exposicions i l'altre disposa de les característiques idònies per a celebrar-hi reunions i trobades.

El reglament d'ús, aprovat ahir pel ple de l'Ajuntament de Calella, se sotmetrà ara a exposició pública i entrarà en vigor tant bon punt se superi aquest tràmit. Els partits polítics municipals van aprofitar el recès habitual que es fa durant les sessions plenàries per consensuar l'articulat del document. D'aquesta manera, Convergència i Unió li va donar suport i el Partit Popular va canviar el seu sentit de vot, passant del vot negatiu a l'abstenció.

Un consell consultiu que valorarà les propostes d'activitats que es realitzaran a l'edifici de l'Ajuntament vell estarà integrat per representants de les entitats culturals Fotofilm Calella i Artica, per persones vinculades a l'activitat artística de Calella i per dues persones escollides pel Consell Municipal de Cultura; a més de la directora de Patrimoni de Calella. Un organisme independent que avaluarà la programació cultural d'aquest equipament municipal. Així queda recollit en el reglament d'ús i gestió que ahir es va sotmetre a l'aprovació del plenari.

L'Ajuntament de Calella en cedirà les instal.lacions a entitats, preferentment locals, i a persones físiques i jurídiques sense ànim de lucre. Així era el redactat inicial del reglament. Va ser modificat a proposta de CiU, a l'oposició, que va demanar a l'equip de govern -PSC i ERC- que s'obrís la possibilitat de cobrar una taxa per la cessió dels espais per a activitats de caràcter comercial i luctratiu.
Els dos partits de govern de Calella han entès que aquest nou article no modifica el sentit general del reglament, ideat amb l'objectiu de dinamitzar l'activitat cultural de l'equipament i oferir una programació interessant i de qualitat. Amb tot, i fins l'any vinent, no es podrà cobrar un lloguer dels espais perquè no hi ha cap taxa que es pugui aplicar. S'haurà d'incloure a les ordenances fiscals del 2010.

Les modificacions respecte el reglament original es van acordar durant els 15 minuts de pausa que es van fer en el ple i després de diverses consultes legals a la secretària de l'Ajuntament. No van ser suficients perquè l'equip de govern aconseguís el suport de l'altre grup a l'oposició, el Partit Popular. Dos punts de discrepància: en primer lloc, la prohibició de comercialitzar les obres exposades a la sala de la primera planta, cosa que el Partit Popular considera necessari. Per altra part, el PP no comparteix els termini de sis mesos fixat per fer les sol.licituds.

Encara pel que fa al desenvolupament del ple d'ahir, el regidor del Partit Popular, Josep Maria Vila, enfadat va marxar de la sala després de plantejar una pregunta al regidor de Governació, Jaume Palet, sobre el criteri que segueix la Policia Local a l'hora de tramitar denúncies de robatoris. El màxim responsable polític del cos policial va requerir al regidor popular més dades sobre dos fets que va exposar, una petició que, segons Vila, no se li va fer amb respecte. En aquest moment va abandonar la sala amb un evident malestar.