divendres, 24 de juliol del 2009

Consells contra la calor

L’onada de calor que arrassa tota la península va deixar temperatures de fins a 37 graus a les zones interiors del Maresme i màximes de 34 graus a primera línia de mar, en poblacions com Calella, on la sensació de xafogor acostuma a ser més intensa pels alts nivells d’humitat.

Ahir sortir al carrer era pràcticament com entrar dins un forn, l’aire era molt calent, i per això la gent buscava ombres i locals amb aire condicionat on refugiar-se. Sembla que el pitjor ha passat, que de cara als propers dies els termòmetres baixaran.

Una bona hidratació, mantenir la casa fresca i buscar ombres i espais refrigerats quan se surt. Això és el que recomanen fer les institucions sanitàries del país davant la previsió de temperatures altes. En el millor dels casos quedar-se a casa durant les hores de més calor, abaixar les persianes i engegar ventiladors o aire condicionats. Si aquest no és el seu cas, ha de procurar beure aigua i sucs sovint, evitar menjars calents, al carrer buscar ombres i no portar roba ajustada.

Consells que es recullen en la campanya que cada estiu posa en circulació el Departament de Salut a través dels centres sanitaris catalans. Els trobaran en els ventalls de cartró als Centres d’Assistència Primària. Són de caràcter general però de seguiment pràcticament obligat per a determinats col.lectius. Chelo Gámez, infermera comunitària del CAP de Calella, ha destacat que
"fem sobretot èmfasi a la gent gran, gent que està en residències o centres de dia".

Un ambient calorós pot agreujar determinades patologies però també pot alterar l’estat de salut d’una persona considerada “sana”. L’organisme es deshidrata i es produeix un transtorn circulatori. És el cop de calor que podem detectar per aquests símptomes: "malestar general, febre molt alta -per sobre dels 38 graus-, dins aquest malestar també podríem dir mal de cap, nàusees, força set i per últim, en casos més graus, poden patir combulsions, pèrdua de coneixement, somnolència..." -ha indicat Gámez.

La infermera comunitària del CAP de Calella ha explicat que s’acostumen a atendre casos de cops de calor entre la gent gran però també en joves i estrangers amb mals hàbits a la platja.
L'ampliació d'aquesta notícia avui a l'Info Migdia -13h- i a l'Info Vespre -19h- al 107.9 FM.