dimecres, 24 de novembre del 2010

Actuacions en contra la violència domèstica

Aquest dijous es commemora el Dia Internacional contra la violència vers les dones i, per això, el Grup Hypatia, amb seu a Calella, ha celebrat una conferència sobre aquesta xacra social. Un acte en el qual es va tractar la violència masclista des d'una perspectiva global, amb la intervenció de representants de l'àmbit policial, judicial i de l'administració.

13 persones han mort a mans de les seves parelles en el que portem d'any a Catalunya. La xacra social en què s'ha convertit la violència domèstica, l'exercida en l'àmbit familiar, ha estat el motiu de la conferència que es va fer ahir, organitzada pel Grup Hypatia. Un acte celebrat amb voluntat informativa, de sensibilització social, en el qual es va parlar dels circuits d'atenció i prevenció que tenen al seu abast, en aquest cas les dones.

A la regió Metropolitana Nord, els Mossos d'Esquadra realitzen actuacions de seguiment de protecció a 5.200 dones, de les quals unes 4.000 tenen ordre judicial. El cos policial forma part dels protocols de prevenció que la pràctica totalitat d'ajuntaments i ens comarcals han establert i gràcies als quals les dones disposen d'una atenció i assessorament integral. Amb tot, la caporal Lucia Galindo, coordinadora de les oficines d'atenció a la víctima, subratlla que és imprescindible notificar qualsevol situació violència, tant si és viscuda en primera persona com si se'n té coneixement.

L'augment de les denúncies per maltractaments ha comportat, de retruc, la saturació dels cinc jutjats específics de violència de gènere que hi ha a Barcelona, que busquen tractar i resoldre aquests casos amb la màxima agilitat. La titular del Jutjat número 2 de Violència de Gènere, Francisca Verdejo Torralba, va participar en l'acte i, en declaracions a Ràdio Calella, va referir-se a les manifestacions del delegat del govern per la violència de gènere, qui va platejar la possibilitat de silenciar les notícies de les morts per violència masclista per comprovar si existeix l'efecte crida. 'La notícia s'ha de donar, com es fa amb qualsevol homicidi, assessinat o catàstrofe natural; la qüestió és el tractament que se li dóna i, en aquest sentit, no estic d'acord amb la manera com informen alguns mitjans de comunicació', va indicar la magistrada.

La jornada sobre violència masclista també va comptar amb la participació del Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Maresme (SIAD) amb qui el Grup Hypatia i Tarinas Viladrich Advocats va signar un conveni de col·laboració segons el qual les dones podran rebre assessorament legal, en la primera visita de forma gratuïta. Aquest ha estat el segon acte organitzat per Hypatia, presidit per la calellenca Núria Viladrich, i que té per objectiu l'assessorament i ajuda a les dones. El grup es va estrenar el juny amb una jornada sobre la guàrdia i custòdia compartida.