dijous, 4 de novembre del 2010

La lluita no ha acabat

El Catedràtic d'Història de Catalunya de la Universitat Autònoma de Barcelona, Jaume Sobrequés, ha passat aquest dimecres per l'Aula d'Extensió Universitària de Calella. Davant un auditori ple de gom a gom, el fins fa poc militant del PSC ha fet una conferència sobre les conseqüències per a Catalunya de la Guerra de Successió i el tràgic 11 de setembre del 1714.

La sala d'actes de la Cooperativa l'Amistat de Calella s'ha omplert de gom a gom aquest dimecres durant la celebració d'una nova conferència de l'Aula d'Extensió Universitària. L'encarregat ha estat l'historiador Jaume Sobrequés, qui ha parlat de com va afectar a Catalunya la Guerra de Successió de l'any 1705 i el dramàtic 11 de setembre del 1714 quan Catalunya perdia el seu estat i les seves institucions. Dies tristos per a la història col·lectiva d'aquest país, segons Jaume Sobrequès, tot i que va marcar un punt d'inflexió.

Des d'aquell moment es va iniciar un procés de recuperació, una lluita que, afegeix, encara no ha acabat. L'exdiputat socialista reconeix que s'ha millorat molt en l'àmbit social, de l'educació o cultural però encara hi ha l'assignatura pendent dels aspectes que ens defineixen com a nació. Diu que a nivell nacional no hi ha plenitud.

Preguntat sobre la coincidència de la celebració de les eleccions catalanes el 28 de novembre i el derbi Barça-Madrid, Sobrequés creu que no ha d'haver-hi cap incompatibilitat. Es pot anar a votar i veure el futbol.

L'ex dirigent socialista creu que les Aules d'Extensió Universitària són un fenomen social i cultural de primera magnitud. De moment, ell ha passat per l'Aula de Solsona, Sant Cugat, Barcelona o Cerdanyola on hi ha des de 150 fins a 800 alumnes, majoritàriament gent gran tot i que també alguns joves.