dijous, 18 de novembre del 2010

100 anys d'estelada

Aquest divendres l'organització Òmnium Cultural prepara una xerrada titulada “Independentisme català, una història d'èxit” i tot seguit es donarà per inaugurada l'exposició dels 100 anys de la senyera estelada. Tot plegat es farà a l'Ajuntament Vell a partir de 2/4 de 8 del vespre.

La xerrada sobre l'independentisme anirà a càrrec de Roger Buch, doctor en Ciències Polítiques i membre de la Junta Nacional d'Òmnium Cultural. Es farà repàs i ressò de la història de la lluita per un estat propi, passant de ser una aspiració juvenil als anys 80 a esdevenir un plantejament molt seriós. Enric Sivianes, membre de la delegació Òmnium Montnegre, ha comentat que la classe política es pren aquesta qüestió amb més seriositat perquè així ho demana la ciutadania.

Tot seguit es podrà visitar els 100 anys de la senyera estelada. Una emblema de l'independentisme català que simbolitza l'anhel de llibertat del poble català. Segons s'explica al llibre oficial de l'exposició, després del fracàs d'Espanya a la seva colònia de Cuba els independentistes catalans van optar per imitar la bandera cubana afegint un estel a la senyera tradicional. Així es va crear una icona que pot tenir el triangle blau, o bé groc, segons el partit polític que la vol usar.

Sivianes ha indicat que "la tradicional del fons blau amb l'estel blanc agrupa un major nombre de partits polítics i la que ha fet servir més gent. I la que té el fons groc amb l'estel vermell que és de tendències més d'esquerres radicals, de marxistes i comunistes".

Òmnium Cultural Montnegre prepara diversos actes per al 2011, després d'haver-se donat a conèixer a la zona durant aquest any 2010 participant a la Fira de Calella i l'Alt Maresme amb un estand, o bé prenent part a altres mostres culturals a la comarca.