dimarts, 9 de novembre del 2010

Implantació de la Carpeta Personal de Salut

L'historial clínic té un únic propietari i és el pacient. Sota aquesta premissa, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha desenvolupat un espai virtual, personal i intransferible, on els usuaris del sistema sanitari poden trobar les seves dades. L'instrument es va assajar a l'Hospital comarcal Sant Jaume de Calella i es va implantar de forma definitiva ara fa quatre mesos. El sistema registra entre 6 i 7 usuaris nous cada setmana i l'objectiu és arribar al miler.

La comoditat en l'accés a la pròpia història clínica és un dels clars avantatges que ofereix la Carpeta Personal de Salut; un projecte del govern català que s'està desenvolupant de forma pionera a l'Hospital de Calella. Un cop registrat al sistema, mitjançant el DNI electrònic o el certificat d'identificació digital idCat, el pacient pot consultar els seus informes mèdics, la medicació que se li ha prescrit, la cartilla de vacunacions, demanar cita prèvia al metge de capçalera, o també altra informació d'interès.

Porta en funcionament quatre mesos i els resultats fins ara demostren que es tracta d'una eina fàcil i segura; tal i com ha assegurat el doctor Xavier Conill, director de Planificació i Desenvolupament de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Cada setmana, uns set calellencs registren la seva Carpeta Personal de Salut a través del web de la Corporació de Salut o de l'Ajuntament de Calella. L'objectiu és arribar al miler d'usuaris a la ciutat i, de forma gradual, estendre el sistema als municipis de l'àrea sanitària. “Començarem a tenir contactes amb altres municipis on la Corporació desplega la seva atenció primària com Malgrat, Palafolls, Tossa o Lloret", ha explicat el directiu de la Corporació sanitària qui ha afegit que el Departament de Salut s'encarregarà de la implantació en poblacions com Mataró o Granollers.

Paral·lelament a la Carpeta Personal de Salut, el Departament està desenvolupant un altre projecte pioner als hospitals comarcals de la Corporació. És la Història Clínica Compartida mitjançant la qual es digitalitzen les proves radiogràfiques perquè tots els professionals mèdics les puguin consultar. La intenció és tancar el cercle fusionant els dos projectes. "Incorporar la radiografia digitalitzada a la Carpeta Personal de Salut es podria aconseguir entre els mesos de gener i febrer", preveu el doctor Xavier Conill.

L'aposta del Departament de Salut per la implantació de les tecnologies de la informació i la comunicació a l'àmbit sanitari respon a l'objectiu de millorar la gestió que els professionals fan de les dades mèdiques reduint considerablement el seu cost.