dilluns, 8 de novembre del 2010

Ritmes diferents per a la independència

Quatre dels partits que concorreran a les eleccions al Parlament de Catalunya han participat a Calella en un debat sobre la independència. Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya, Reagrupament i Solidaritat Catalana; tots han coincidit en què és el camí que cal seguir per la pròpia salut del país i dels ciutadans. En termes de finançament i com a via segura i ràpida per sortir de la crisi, perquè comportarà millores socials, culturals, lingüístiques o fins i tot jurídiques. Un procés que, no obstant això, plantegen a ritmes ben diferents.

El dirigent de CiU Àngel Colom afirma que la seva federació és partidària de convocar un referèndum quan es donin les circumstàncies perquè prosperi; que ara no hi són. Mentrestant, el seu compromís és aconseguir el concert econòmic l'any 2012.

Esquerra Republicana de Catalunya camina en la mateixa direcció però fixa per aquesta propera legislatura la convocatòria d'una consulta vinculant; una condició innegociable en cas que el suport dels republicans fos necessari en la configuració del nou govern català. Així ho va dir el parlamentari pinedenc Pere Aragonès.

El debat organitzat per la Plataforma Calella Decideix Independència també ha comptat amb la participació de Reagrupament -Rut Carandell- i Solidaritat Catalana -Jordi Solé-; dos partits que participen per primera vegada als comicis. Ells tenen el discurs més radical: proclamar de forma unilateral la independència de Catalunya l'endemà mateix de les eleccions.

Els ponents, a preguntes del públic, també han parlat de la necessitat de trobar en la Unió Europea l'empara i el reconeixement al procés d'independència, la negativa reacció que despertarà en l'Estat espanyol el procés de segregació o de la importància de la mobilització dels votants el 28-N perquè així es reculli l'esperit de la manifestació en contra de la sentència de l'Estatut o de les consultes populars per la independència que va organitzar a Catalunya entitats com la promotora del propi debat. El seu portaveu, en finalitzar l'acte, ha demanat als assistents que votin per la independència.