divendres, 18 de març del 2011

L'economia centra el debat polític

L'Ajuntament de Calella tancarà el 2010 amb romanent positiu i amb la possibilitat de fer noves inversions durant aquest 2011; tal i com va confirmar ahir en el programa Fòrum Obert de la nostra emissora el regidor d'Hisenda Jaume Puig, que fa uns dies ja havia avançat que el romanent estaria a l'entorn dels 200.000 euros.

Puig també ha negat que comptablement s'hagi traspassat cap factura del 2010 al 2011. D'aquesta forma, el republicà respon el que havia dit la portaveu convergent Montserrat Candini que havia manifestat que tenia constància d'empresaris que havien rebut trucades demanant-los que presentessin les factures de novembre o desembre al gener. El que va fer l'Ajuntament va ser a l'inrevés, demanar a molts dels proveïdors que avancessin les factures i les presentessin abans d'acabar l'any per poder fer la liquidació de l'exercici el més aviat possible. Tot i això, a principis de gener encara entraven factures.

Sobre un suposat inflament d'ingressos, als voltants del mig milió d'euros, Puig va indicar que eren romanent del 2009 que es va guardar per la possible baixada d'ingressos del 2010.

En el debat d'ahir, Montserrat Candini va criticar la pèrdua d'oportunitats que hi ha hagut durant el govern bipartit i va assenyalar inversions de dubtosa necessitat en un període de crisi com l'actual. En aquest sentit, va dir que s'ha posat per davant el caprici personal que l'interès general i va assenyalar "la passera de les Roques, el sortidor del Pati de l'ós, la comissaria, els llums del cementiri i les jardineres del carrer Jovara".

L'alcalde, el socialista Josep Maria Juhé, va indicar, en referència a la passera, que al darrera hi ha hagut subvencions d'altres administracions superiors al 50 per cent; mentre que l'Ajuntament hi va invertir 227.000 euros. Juhé va indicar que "és un dels punts més visitats de la ciutat. Tots els camins de ronda estan basats en aquesta passera" i va remarcar el conjunt d'inversions fetes que han transformat profundament la ciutat.

El regidor del Partit Popular, Josep Maria Vila, va criticar la disminució de places d'aparcament, el nombre d'aturats i l'augment de la pressió fiscal, que va dir que havia pujat als núvols. Així, del 1999 al 2010 l'augment de la taxa de clavegueram, segons els seus rebuts, ha estat del 353%.

En el debat els diversos líders polítics van reiterar els posicionaments que ja havien exposat al programa d'entrevistes Línia Directa. Tant Juhé com Puig es van mostrar molt satisfets amb la feina feta globalment durant aquests darrers 4 anys; visió que contrasta amb la de Montserrat Candini i Josep Maria Vila, que van ser molt crítics, sobretot en referència a l'economia productiva de la ciutat.

Precisament, i sobre una de les preocupacions expressades, l'índex del 19'36% d'atur aquest mes de febrer, l'alcalde va explicar els continguts de la reunió que havia mantingut ahir mateix amb el director del SOC, el Servei d'Ocupació de Catalunya, Salvador Montalt.

Montalt li va explicar que aquest elevat nombre d'aturats és perquè s'està a les portes de la temporada turística i perquè al gener havien acabat molts plans ocupacionals del SOC. També va indicar que ja des del gener es comença a notar que les empreses comencen a oferir llocs de treball.