dilluns, 23 de març del 2009

Joan Adell i Abril Teixidó, dos dels premiats dels Jocs Florals

Calella va celebrar ahir la festa literària de primavera per excel•lència. La vint-i-sisena edició dels Jocs Florals, organitzats pels Amics de la Poesia de Calella, ha estat un dels més prolífics quant al nombre de treballs que s’han rebut, un total de 197 composicions vingudes d’arreu de Catalunya; la majoria d’elles (51) optaven a la Flor Natural.

El premi al millor poema que canta l’amor ha estat, aquest 2009, “Un vernís”, del blanenc Joan Adell. Així ho ha determinat el jurat qualificador, format per la poetessa Maria S. Farell, l’escriptor, periodista i sociòleg Miquel-Lluís Muntané, i per últim la poetessa Carme Raichs. També es van entregar l’Englantina al millor poema que enalteix la terra, costums i tradicions; que va ser per al manresà Gabriel Mora per l’obra “Jocundament i elegíacament”.

La Viola, al millor poema religiós, va recaure en la barcelonina Maria Bonafont, per la composició titulada “Agredolç”.

A banda dels ordinaris, els Jocs Florals de Calella concedeixen un total de cinc premis més. El Maria Cardona, per al millor poema que lloï el vent, va ser per al poeta badaloní, Joan Soler per “Fins que va brollar el vent”. El Francesc Castells, al millor poema dedicat al Far i la seva llum, el va rebre Josep Fàbrega, de Calders, per l’obra titulada “Gresol”.

El premi juvenil La Llopa a la millor composició de tema lliure el va recollir Raquel Galofré; una poetessa de Valls de 17 anys que s’ha endut el reconeixement per un poema d’homenatge a Martí i Pol.

El premi Francesc Grau a la millor prosa poètica d’aquest 2009 va quedar a casa. La guanyadora va ser la calellenca Laia Noguera per la prosa titulada “Canonització de la Marieta”. L’últim premi que es va lliurar ahir va ser el Maria Teresa Saula, a la millor prosa poètica juvenil de tema lliure, que va recollir la gironina Laura Gallegos. El jurat qualificador, però, va decidir concedir un accèssit a la joveníssima Abril Teixidó. Amb només 9 anys, aquesta calellenca va ser distingida per la composició “Les fulles de les Flors”.

Aquests han estat uns Jocs Florals especials, per la picada d’ulls que s’ha fet al Far de Calella, que aquest any compleix 150 anys, cedint-li l’espai central del teatre on es va donar a conèixer el veredicte. Però també perquè, aquest 2009, s’ha volgut complir amb un deure: nomenar Mestres en Gai Saber dels Jocs Florals de Calella els cinc poetes i poetesses que al llarg de les 26 edicions del certamen han obtingut els tres premis ordinaris. Un reconeixement obligat a Pere Vives, Anna Maria Ticoulat, Genís Tura, Maria S.Farell i Lluís Gassó i Carbonell.