dimecres, 26 de maig del 2010

Es prepara l'Aplec

D'aquí a un parell de setmanes, els dies 5 i 6 de juny, es farà a Calella el tradicional aplec de la sardana, l'aplec pairal de Catalunya. Com sempre hi ha un programa de dos dies per afavorir l'activitat hotelera aquell cap de setmana. L'aplec pròpiament dit és diumenge, i aquest any hi predomina un homenatge al mestre Vicenç Bou, compositor de la sardana "Record de Calella" en el 125è aniversari del seu naixement

El programa d'actes comença dissabte a les 7 de la tarda al passeig de Mar, que dura una hora i quart, amb la Cobla Marinada. Havent sopat, a les 10 del vespre, s'hi afegeix la cobla Jovenívola de Sabadell per oferir a mà de les dues cobles una doble audició de sardanes. Però el gruix de la festa es fa diumenge, al Pati de l'Ós si no plou. Allà hi haurà 4 cobles: La Marinada, la Jovenívola, la Principal de la Bisbal i la Montgrins. El programa és extens, però en destaquen com sempre les sardanes de conjunt. Al matí són “Pescadors bons catalans” de Vicenç Bou i “Regal de Reis”, de Martirià Font, que va guanyar el premi votació popular l'any passat. El president de l'Agrupació Sardanista de Calella, Josep Riera, ha destacat la gran quantitat de compositors que s'interpretaran a l'aplec, tots de reconegut prestigi, amb obres importants.

Com cada any l'aplec porta a Calella 4 cobles. Una tasca no gens fàcil en temps de crisi, tal com ha recordat Josep Riera. Poder-ho tirar endavant, ha dit, és gràcies a tots els col·laboradors i membres de la Junta, que s'impliquen al màxim muntant i desmuntant els entarimats, i el material ja és seu. Així no han de llogar res i el cost es redueix bastant. Els músics es paguen a través de diversos factors, un d'ells l'entrada al Parc Dalmau, que costa 4 euros.

L'Ajuntament els dóna 14.000 euros, i segons el president, sempre es cobreixen bé les despeses de l'Aplec. Costa car perquè les cobles han d'estar a Calella tot el dia, però els comptes surten cada any, no només en diners sinó també en assistència de públic. És un dels més concorreguts del país, i ve gent d'arreu.