dijous, 20 de maig del 2010

Xerrada sobre el fons marí

El Voluntariat de l’Alt Maresme de Medi Ambient i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes exposen aquests dies a la biblioteca municipal de Can Salvador de la Plaça un treball sobre “El litoral mediterrani català”. A través de diversos plafons, les dues entitats identifiquen la flora i la fauna més habitual que hi ha a les nostres platges, amb una clara vocació didàctica i pedagògica.

Què hi ha al fons del mar? O quins són els peixos i les plantes més comuns del litoral mediterrani català? L’exposició que es pot visitar fins al 31 de maig a la biblioteca Can Salvador de la Plaça resol aquests dubtes i ens introdueix, com una guia, en el món submarí que tenim més aprop. La flora i fauna varia a mesura que agafem més profunditat. Però si alguna cosa singularitza la Mediterrània és la posidònia oceànica. Sarah Champion, membre del VAMMA i conferenciant de la xerrada que es va fer divendres passat a la biblioteca ha dit que “com a planta fa una flor, es reprodueix tant sexualment com asexualment, són unes cintes allargades de color verdós que antigament n'hi havíen a tot arreu. Avui en dia està molt malmesa per molts factors, contaminació, pesca d'arrossegament".

El VAMMA dirigeix part de la seva tasca a la sensibilització ambiental, fent xerrades orientatives als instituts i escoles de la zona. Però també actua. Periòdicament fa neteges del fons marí per treure’n la brossa i fer-nos adonar de com una mala conducta pot perjudicar el litoral: “cada vegada recollim potser menys porqueria, el que passa és que hem recollit de tot i quan dic de tot, dic des de barbacoes, a pantalles d'ordinador, a seients de secretària; hem trobat de tot dins el mar. Què passa? Doncs que molta gent deixa les coses a les rieres, el Maresme està ple de rieres, què passa que quan baixa una rierada on va parar tot això, al fons del mar” -ha dit Champion.

Calella, el 13 de juny, Canet l’11 de juliol, i després Arenys de Mar, Santa Susanna i Malgrat, són les neteges del fons marí que el VAMMA ha programat per aquest 2010.