divendres, 30 d’octubre del 2009

Dies de panellets


Un dels costums més característics de la diada de Tots Sants és la castanyada, un dels productes per excel•lència de la tardor. Però a més de les castanyes hi ha un menjar típic d'aquesta diada: els panellets, que són un producte de rebosteria fets amb ametlla, sucre i ou. Un cop ben barrejat en surt el massapà; d´aquí que es fan de diverses formes i sabors.

Els més tradicionals són els de pinyons i ametlla, els de coco i els de codonyat. També n'hi ha de maduixa, taronja, llimona i xocolata. N'hi ha en forma de bolets i fins i tot en forma de castanya. A l'aparador de la pastisseria llueixen una bona forma i color, però a casa costa que facin tan bona presència tot i que puguin sortir bons. El secret no és la pasta, és saber coure'ls, segons el que ens han indicat diversos pastissers calellencs.

Aquest any el preu del panellet es manté igual que l'any passat a la majoria de pastisseries. Qui vulgui un grapat de panellets barrejats li cobraran uns 30 euros el quilo, i si només en volem de pinyó, els haurem de pagar a 35.

A moltes pastisseries ja se'n troben de ben estranys i més moderns, com de kiwi, de pinya i de pistatxo. També son tradicionals els "ossos de sant" farcits; les boles de gemma i de coco amb sucre "candi"; i el "marron glacé", un producte de sabor exquisit i genuí, sense oblidar delicadesses com les castanyes confitades amb sucre i glassejades al forn.