dimecres, 21 d’octubre del 2009

Lluitant contra el canvi climàtic

L’Ajuntament de Calella ha definit les 40 accions que es realitzaran en l’àmbit municipal per lluitar contra el canvi climàtic. Són les propostes que s’han recollit en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible, un document que respon a un dels compromisos adquirits per l’alcalde de Calella quan va signar el Pacte d’Alcaldes de la Unió Europea. En ell es comprometia a elaborar aquest pla amb l’objectiu de complir el programa 20-20-20. Consisteix en reduir un 20% les emissions de CO2, incrementar un 20% l’eficiència energètica, i generar un 20% més d’energies alternatives; amb l’horitzó posat a l’any 2020.

L’any 2005, Calella va enviar a l’atmosfera 81.083 tones de CO2, el gas que provoca l’efecte hivernacle. Tenint en compte l’increment poblacional que s’ha experimentat en aquests 4 anys, l’increment del 3% registrat l’any passat, fa valorar les xifres de forma positiva.

El repte de l’Ajuntament de Calella és rebaixar les emissions de CO2 en 16.000 tones. Per aconseguir-ho s’hauran de fet un total de 40 accions, recollides en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible. En termes d’estalvi, una de les propostes va dirigida a reduir consums energètics durant l’estiu: l’època en què es disparen els comptadors a Calella, sobretot perquè funcionen els establiments hotelers i per l’encesa dels aires condicionats en l’àmbit domèstic.

De cara a potenciar les energies alternatives, medioambientalment més sostenibles, el Pla recull una de les propostes que, de fet, a Calella ja s’han començat a implantar: la instal.lació de plaques fotovoltaiques.

L'alcalde de Calella i regidor de Medi Ambient, Josep Maria Juhé, ha explicat que es volen "aprofitar totes les teulades públiques de la ciutat per col.locar plaques fotovoltaiques començant pel cementiri vell i el cementiri nou i les instal.lacions esportives que ja ho estem fent". L'alcalde ha assenyalat que "l’altra línia d’actuació serien els equipaments privats, sobretot el que serien les teulades i sostres dels hotels, i mirar si allà també s’hi pot col.locar placa fotovoltaica”.

Per dibuixar el mapa de plaques fotovoltaiques s’ha elaborat un estudi sobre les característiques de l’equipament públic i la capacitat de generar energia.

Tant aquest com el propi Pla d’Acció per l’Energia Sostenible, el PAES, l’ha finançat íntegrament la Diputació de Barcelona. El seu desplegament anirà a càrrec de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calella.