dijous, 8 d’octubre del 2009

Suport al dret a decidir i a la consulta arenyenca

L'Ajuntament de Calella dóna suport a la consulta independentista d'Arenys de Munt i defensa el dret de decidir del poble català. Els vots dels regidors municipals d'Esquerra Republicana de Catalunya i Convergència i Unió van fer prosperar una moció consensuada entre les dues formacions polítiques hores abans de la celebració de la sessió plenària, aquest dimecres al vespre.

El PSC va votar en contra de la iniciativa presentada pels seus socis de govern. També va votar-hi en contra el Partit Popular.

Republicans i convergents van assegurar que donaran suport a qualsevol entitat o col.lectiu que decideixi fer una convocatòria similar, però que no l'impulsaran. Algunes informacions apunten que, a Calella, ja s'estarien produint moviments en aquest sentit.

Aquest va ser el punt que va generar més debat: una hora i mitja, amb al.lusions constants a les posicions que han adoptat els partits a nivell català i espanyol i a declaracions fetes a posteriori.

Se'n va desmarcar des d'un bon principi el regidor del Partit Popular, qui va dir no participar “d'accions simbòliques”, en referència a la consulta d'Arenys de Munt. Josep Maria Vila també va argumentar el seu vot contrari en tant que, va indicar, “la Constitució, a més de respectar-la, s'ha de complir”. A més va dir que "les consultes d'aquest tipus polític han d'estar autoritzades pel govern central, cosa que no hi havia”.

Com en d'altres consistoris maresmencs, el PSC va votar en contra de la moció de suport a la consulta d'Arenys de Munt al defensar un altre projecte de país que no és l'independentista sinó el federalisme i perquè el text presentat al ple, va assegurar l'alcalde Josep Maria Juhé, demana que siguin els ajuntaments qui en facin la convocatòria.

Convergència i Unió va negar que l'articulat de la moció incorri en cap tipus d'il.legalitat i, en tot cas, segons els convergents, el marc normatiu no pot mai impedir la voluntat de la ciutadania. La portaveu del partit, Montserrat Candini, es va mostrar sorpresa pel vot negatiu dels socialistes quan uns mesos abans, va recordar, van ser ells mateixos qui van donar suport a una moció sobre el dret de decidir.

El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya de Calella va lamentar haver notat certs “tics espanyolistes” per part de dirigents socialistes davant la consulta arenyenca. En resposta a això, Jaume Puig va encoratjar els ciutadans a mobilitzar-se en contra d'una Constitució que, va dir, “s'assembla més a un Codi Penal que a un marc de drets i llibertats”.

L'acord adoptat ahir serà tramès ara a l'Ajuntament d'Arenys de Munt i al Parlament de Catalunya.