dimarts, 13 d’octubre del 2009

Impostos congelats

L’equip de govern de Calella -PSC i ERC- anuncia la congelació dels impostos per al 2010 i descarta aplicar l’IPC en la revisió de les ordenances fiscals, com havia demanat el PP. L’índex de preus al consum ha caigut un 1%.

L’Ajuntament de Calella congelarà, l’any que ve, els impostos. La proposta d’ordenances fiscals per al 2010 que presentarà l’equip de govern en les properes setmanes no preveu la reducció de l’1% que s’ha registrat en l’IPC interanual del mes de setembre, tot i que aquest ha estat l’índex de referència utilitzat en els darrers exercicis per a calcular l’evolució dels impostos municipals. La seva aplicació, en aquest cas en negatiu, és el que va demanar el Partit Popular de Calella a través d’una moció que va ser desestimada en el darrer ple municipal.

El regidor del PP, Josep Maria Vila, va lamentar que l’equip de govern renunciï a l’argumentació de l’IPC quan significa haver d’abaixar els impostos. Vila va indicar que hi ha fórmules perquè l’aplicació d’aquesta reducció no ofegui les finances de l’Ajuntament. Vila ha dit a l'executiu que "hi ha qüestions que són dures de prendre i no les volen prendre" i que "estan portant l'ajuntament de Calella a una pressió fiscal inaguantable per a les famílies de la ciutat".

El regidor d’Hisenda va assegurar que rebaixar els impostos és, actualment, inviable però que això no li treu coherència al govern municipal. Jaume Puig (ERC) va titllar la moció del PP de “populista”. Puig va dir que no era possible abaixar els impostos "per una sèrie de circumstàncies econòmiques i perquè el cost del capítol 1 i, a més a més, els serveis que donarem se'ns incrementaran amb un 2% de l'IVA".

Unes explicacions que van satisfer al grup municipal de Convergència i Unió, a l’oposició. Els nacionalistes admeten que ens trobem en una situació excepcional però, no obstant això, han demanat a l’executiu que “tingui memòria” i moderi els augments quan es reactivi l’economia -ha apuntat Xavier Pedemonte (CiU).

L'alcalde, Josep Maria Juhé (PSC) va explicar que s’ha optat per la congelació per, d’aquesta manera, garantir els serveis bàsics a la ciutadania. Juhé ha manifestat que
"no podiem rebaixar els impostos un 1% perquè haguessim enganyat i això significaria portar crisi al pressupost de l'Ajuntament".