dijous, 15 d’octubre del 2009

No hi haurà cessió de les obres

Els artistes que exposin a la sala de l’Ajuntament Vell de Calella no hauran de cedir una de les seves obres a la ciutat. Aquest va ser un dels requisits inclosos al reglament d’ús de l’equipament municipal, convertit ara en un espai cultural, però que es va eliminar a petició del col.lectiu Artica. Van presentar una al.legació que finalment va ser acceptada pel ple de l’Ajuntament en la sessió ordinària celebrada a principis d’aquest mes d’octubre.

Amb els vots a favor de l’equip de govern, format per PSC i ERC, i els dels regidors de Convergència i Unió, el ple de l’Ajuntament de Calella va acceptar l’al.legació presentada pel col.lectiu Artica a un dels punts del reglament d’ús de l’Ajuntament Vell. En l’escrit, l’Associació per les Arts i la Cultura Contemporània a Calella expressava la seva disconformitat amb el fet que els autors dels muntatges expositius que se celebressin a la sala haguessin de cedir gratuïtament una de les seves obres a l’Ajuntament de Calella, que passarien a formar part d’una col.lecció d’art local. Per Artica, això significava no valorar prou la feina dels artistes i, a més, l’objectiu era crear un fons local del qual encara no se n’han marcat els criteris artístics ni de conservació.

D’acord amb l’informe elaborat per la directora de Patrimoni de l’Ajuntament de Calella, l’equip de govern municipal va proposar al plenari acceptar l’al.legació. La regidora de Cultura, Pilar Rocafort, ha admès que potser no és el moment d’iniciar el projecte de fons artístic local tot i que no l’abandona.

Difereix, no obstant Rocafort, de l’argumentació que la cessió d’unes obres, pràctica habitual en d’altres sales d’art municipal, devaluï o desprestigiï la feina dels artistes. Ho entén com una contraprestació als serveis que ofereix en aquest cas l’Ajuntament de Calella.

El Partit Popular de Calella es va abstenir en la votació de la resolució de l’al.legació perquè, tal i com va dir el regidor Josep Maria Vila, l’informe de patrimoni indica que la cessió de les obres per part dels artistes hauria de ser remunerada. Vila va manifestar que l’intercanvi econòmic en les exposicions de l’Ajuntament Vell queda explícitament prohibit en el reglament d’ús.