dijous, 10 de desembre del 2009

700.000 euros menys

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Calella ha xifrat en uns 700.000 euros la caiguda de l’import per transferències econòmiques que el consistori percebrà de l’Estat Espanyol al 2010. Una pèrdua que, segons subratlla el regidor Jaume Puig en una carta oberta enviada ahir, fa perillar la continuïtat de nombrosos serveis i prestacions que ofereix l’Ajuntament, malgrat que no són de la seva competència.

En resposabilitza el govern espanyol. El titular d’Hisenda dubta de les decisions adoptades per l’executiu socialista: entre elles la nova convocatòria del FEIL i la pujada de l’IVA.

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Calella, el republicà Jaume Puig, ha denunciat la manca de planificació econòmica i sensibilitat social del govern Zapatero. Per ell, és una paradoxa que d’una banda el govern espanyol retalli les transferències econòmiques i, de l’altra, impulsi plans per fomentar la inversió municipal en àmbits que no ha consensuat amb els ajuntaments. Dues decisions que dibuixen un panorama si més no delicat per les administracions locals –les escanya, diu l’escrit- perquè no tenen altra font d’ingressos que no siguin els impostos i les taxes. Un recurs, segons Puig, poc recomanables en aquest moment de crisi.

Davant d’això, el regidor d’Hisenda diu constatar que les administracions superiors estan molt allunyades de la realitat social dels pobles i de les seves necessitats.

Les paraules de Puig, recollides en aquesta carta oberta que es presenta sota el títol “L’estabilitat econòmica i social dels ajuntaments en perill”, denoten també una clara preocupació i dificultat per a configurar un pressupost municipal que sigui realment social. No hi ajuda, escriu, l’anunciada pujada de l’IVA a partir del juliol de 2010 que farà encarir els serveis i, en conseqüència, el capítol segon dels pressupostos municipals.

Per tot plegat, el titular de l’àrea d’Hisenda insta als responsables econòmics dels partit amb representació parlamentària a fer una anàlisi de la situació precària en què es trobaran els ajuntaments com a mínim al 2010 per poder actuar amb agilitat i evitar possibles col.lapses econòmics. De la mateixa manera, reitera la necessitat d’un acord urgent per a la modificació de la Llei de Finançament Local.

Carta molt crítica envers la política econòmica del govern del PSOE. La signa Jaume Puig com a regidor d’Hisenda i màxim representant d’Esquerra Republicana dins el govern municipal, en un moment en què precisament l’executiu es troba en plena negociació del pressupost pel 2010. Puig ha admès a Ràdio Calella que s’estan tenint molts problemes per poder quadrar-lo i que s’hauran de fer algunes retallades per poder compensar la pèrdua de 700.000 euros en transferències a la que feia referència a la carta.

El regidor d’Hisenda tampoc ha pogut confirmar si la proposta de pressupost municipal que faci el govern es podrà presentar a la consideració del ple abans d’acabar aquest 2009.