dilluns, 16 de novembre del 2009

Càritas desbordada

La persistència de la crisi econòmica i l’augment de l’atur ha desbordat en els últims temps Càritas Calella. La institució ha rebut més peticions d’ajudes de tot tipus, però sobretot pel que fa referència a una necessitat primària com és la d’aliments.

Càritas Calella ha vingut constatant els greus problemes que pateixen algunes famílies com a conseqüència de la crisi econòmica. I no només la d’aquelles persones que recórrer de forma intermitent a la institució per demanar ajuda en el dia a dia, sinó en famílies que fins ara no haguessin pensat mai en haver d’anar a Càritas per cobrir una necessitat essencial com la de menjar. La crisi ha sigut especialment crua en empresaris autònoms que no opten a subsidi i que, malgrat tot, han de respondre, per exemple davant una hipoteca. Un nou perfil d’usuari de Càritas que ha anat creixent en els últims temps. Ho ha dit Júlia Liquete, responsable de Càritas Calella qui ha assenyalat que hi ha persones que no hi van "per vergonya o per desconeixement".

Malgrat l’augment de petició d’ajudes, que ha arribat a desbordar al pròpia institució, ara per ara la situació s’ha controlat i es pot atendre a tothom. I això que creuen que no tots els que passen necessitats acudeixen a Càritas. Bàsicament per uns prejudicis que Liquete insisteix que no cal tenir perquè la institució està oberta a ajudar sigui qui sigui.

Càritas ofereix ajuda de tot tipus, però la majoria dels seus esforços se centren en repartir aliments. Uns productes que entren al seu magatzem gràcies a les aportacions de particulars o de l’Ajuntament de Calella que ofereix una ajuda oberta per la compra d’aliments. També la Unió Europea i el Banc d’Aliments de Barcelona, que n’aporta uns 2.000 o 3.000 quilos. En alguns casos, es tracta de productes amb data de caducitat propera o superada que donen els supermercats i que no sempre són ben rebuts per part dels demandants. Davant d’això, la responsable de Càritas ha assegurat que són aptes pel consum.

La gent que arriba a Càritas Calella ho fa derivada de Serveis Socials, que són els responsables de portar un control sobre la distribució dels recursos.