dijous, 26 de novembre del 2009

Malalties neuromusculars

L'Ajuntament vell de Calella ha acollit una jornada de la segona setmana de les malalties neuromusculars que organitza l'associació ASEM Catalunya. Des del dilluns 23 i fins dissabte 28 s'estan fent un seguit d'actes per donar a conèixer aquestes malalties minoritàries i aprofundir en els tractaments que es poden aplicar.

La xerrada de Calella va tenir com a eix l'atenció integral a les famílies i és una de les activitats que l'entitat ha organitzat al llarg de la setmana. La resta de conferències s'han fet a la seu de la Diputació de Barcelona i han tractat aspectes tan diversos com la informació mèdica en els mitjans de comunicació, l'autonomia dels malalts i la relació metge-pacient. Justament aquest aspecte, el que els facultatius considerin els afectats com alguna cosa més que una malaltia, és un dels cavalls de batalla de l'associació, segons el que ha comentat a Ràdio Calella, José Moro, president d'ASEM Catalunya.

Les malalties neuromusculars són malalties que afecten les neurones motores de la medul·la espinal, els nervis perifèrics, els músculs o a la zona d'unió del nervi i el múscul, el que tècnicament s'anomena placa neuromuscular. El seu símptoma més important és la debilitat muscular, que pot fer-se evident en un o més d'un grup muscular. Tot comença amb dificultat per a pujar l'escala, obrir un pot o alçar coses. Quan s'afecten els nervis perifèrics també poden aparèixer símptomes sensitius com formigor, rampes, dolor als braços o les cames, pèrdua de la sensibilitat.

L'interès d'Asem Catalunya és que els propis metges i facultatius assisteixin a les xerrades per assimilar els consells que es donen i ajudar els professionals sanitaris a tractar i cuidar millor els afectats.