dijous, 19 de novembre del 2009

Recuperar part de la credibilitat perduda

Els representants de les diferents forces polítiques de l'Ajuntament de Calella han admès que la classe política ha perdut credibilitat a causa de l'actual conjuntura econòmica i dels últims escàndols de corrupció que han sortit a la llum i que afecten el món local. Amb tot, els polítics calellencs subratllen que no s'ha de posar en dubte l'actual sistema polític ja que la majoria dels servidors públics treballen pel bé de la societat i no per beneficiar-se del seu càrrec.

Els 4 portaveus dels grups municipals de Calella van intervenir ahir en una taula rodona sobre la credibilitat dels partits polítics. Un acte organitzat pel col·lectiu d'internautes la “Llopasfera” que va poder ser seguit a través d'Internet.

Es va parlar de la corrupció, del tràfic d'influències i de la desafecció política. Quant al nivell de credibilitat dels partits, tots i cadascun dels representants municipals (Montserrat Candini, per CiU; Josep Maria Juhé pel PSC; Jaume Puig per ERC; i Josep Maria Vila pel PP), van admetre que n'havien perdut a causa de l'actual conjuntura econòmica i a causa dels últims escàndols que han sortit a la llum i que afecten, precisament, al món local.

I a menys credibilitat, menys confiança. Una relació negativa per a un sistema polític amb certes deficiències però que els portaveus municipals no creuen que s'hagi de qüestionar. En aquest sentit, van recordar que la immensa majoria dels servidors públics treballen pel bé de la societat i no per beneficiar-se del seu càrrec.

La notable afluència de públic, una seixantena de persones, va demostrar que malgrat el sentiment de desencís la ciutadania necessita trobar en la política respostes i solucions. En el torn de preguntes dels assistents un ciutadà es va adreçar als polítics dient-los que la confiança no la poden demanar sinó que se l'han de guanyar. Tot seguit, doncs, els va preguntar què farien ells per guanyar-se-la.

La regidora i senadora convergent, Montserrat Candini, creu que els partits polítics recuperaran la confiança si toquen de peus a terra i fan pròpies les necessitats dels ciutadans.

L'alcalde, el socialista Josep Maria Juhé diu que la proximitat serà clau en la recuperació de la credibilitat.

El portaveu d'Esquerra, Jaume Puig, apunta que els ajuntaments han d'atendre a les necessitats essencials de la ciutadania i que, si corresponen, la gent tornarà a confiar en la política.

I des del PP, Josep Maria Vila considera que, tot i que la desafecció és un fenòmen provocat per les dinàmiques polítiques a nivell estatal i autonòmic, el treball de recuperació des de l'àmbit local s'ha de centrar en aportar idees positives.

Difonent-ne el contingut, els titulars de les intervencions que s'anaven succeint, a través del Facebook o bé mostrant-ne el desenvolupament mitjançant fotografies capturades i publicades a l'instant.

La interactivitat, el web 2.0 o el foment de la participació ciutadana a través de la xarxa són alguns aspectes sobre els quals la “Llopasfera” vol reflexionar i que es van intentar posar en pràctica ahir.

Els portaveus polítics de l'Ajuntament de Calella van mostrar-se prou satisfets d'haver intervingut en la taula rodona malgrat que, en moments puntuals, el debat va derivar a temes estrictament de gestió i política calellenca, allunyant-se del motiu de la convocatòria.